KEMPS DE BIE / ATELIER LA MACHINE

TEEK 2002|2003|2004 / TEEK 2002|2003|2004

Screeningavond (Ton van Zantvoort), 2002

TEEK Film- en Animatiefestival

Een festival voor no-low-budget filmmaken: “Uitverkochte vertoningen, inspirerende gesprekken, live muziek, legendarische feesten en geweldige films. Dit is wat een onafhankelijk filmfestival moet zijn.”

TEEK werd geleid door een team van jonge filmmakers en kunstenaars, veelal student of oud-student van AKV | St. Joost Breda, allen even passievol en enthousiast over onafhankelijk filmmaken. Weekenden en avonden werden besteed aan het onderzoeken, organiseren en screenen van studentenshorts, videokunst en documentaire projecten. Marijke de Bie initieerde en runde het festival als voorzitter van Stichting TEEK in 2002, 2003 en 2004.

Team: 
Stijn van Eekelen, Anique Weve, Yasser Ballemans, Paul Sixta, Frank van Mourik, Baris Azman, Ton van Zantvoort, Kees Brienen, Lonneke van Iersel, Sanne DolsRutger Hesseling, Klaas-Arie Westland, Ilona van de Rijt, Merlijn van Melsen, Femke van Seeters, Julie van Zessen, Daan Hartoog en nog veel meer…

ENG:

A festival for no-low-budget film making: “Sold out screenings, inspirational talks, live music, big parties and great films. This is what an independent film festival should be.”

TEEK was run by a team of young filmmakers and art professionals, mainly student or former student of AKV | St. Joost Breda, passionately enthusiastic about independent filmmaking. Weekends and evenings were spent researching, organizing and screening student shorts, audiovisual art and documentary projects. Marijke de Bie initiated and runned the festival as chairman of the TEEK Foundation in 2002, 2003 and 2004.

Team: 
Stijn van Eekelen, Anique Weve, Yasser Ballemans, Paul Sixta, Frank van Mourik, Baris Azman, Ton van Zantvoort, Kees Brienen, Lonneke van Iersel, Sanne DolsRutger Hesseling, Klaas-Arie Westland, Ilona van de Rijt, Merlijn van Melsen, Femke van Seeters, Julie van Zessen, Daan Hartoog and many more…

Anique Weve’s opening speech (2004). fotocredit: Paul Scholten

achterkant dagelijkse TEEKAway (2004)/ back daily TEEKAway. fotocredit: Paul Scholten

 

Aankondiging TEEK 2003 door Andries Meijsen, docent audiovisuele vormgeving

‘Ik wil gezien worden,’ zei de film. Soms lukt dat. Als je past in de mainstream. Als de naam van je maker zich leent voor publicitair gebruik. Als je past binnen de selectiecriteria van een festival. Als je toevalling valt binnen de smaaknormen van die ene festivaldirecteur. Als je film op de juiste drager wordt aangeleverd. Als je niet langer bent dan 15 minuten. Als je niet kroter bent dan 45 minuten. Als je…

Maar wat als je maker zich nou eens niets heeft aangetrokken van bestaande wetten en normen? Wat wanneer je jonge aankomende maker heeft gewerkt vanuit volkomen persoonlijke motieven en drijfveren? Zich niets of weinig heeft aangetrokken van gebruikelijke filmtaal of vertoningsnormen? En wat als je maker nog te weinig naam heeft of de weg naar het festival of de omroep nog niet weet te vinden? Of als die omroep zegt: Je past niet binnen ons ‘format’? En als op iedere vertoning door de ‘filmbonzen’ een oorverdovende stilte volgt? Dan lig je daar, in je cassette, of op je filmrolletje, op de plank in de kast bij die jonge filmstudent of die aankomend vormgever.  Daarom is het van onschatbaar belang dat enkele jonge makers van AKV | St. Joost de koe bij de horens hebben gevat.

Door een eigen festival te organiseren dat de gelegenheid biedt om gezien te worden. Waar makers van gevarieerd pluimage je vertonen, elkaar ontmoeten, van gedachten wisselen, discussiëren. Makers die zich veelal niets aantrekken van hoe het hoort. Die misschien wel hard op weg zijn om de monotone cultuur van televisie en film te doorbreken. 

Let op: er komt misschien een generatie makers aan die film en televisie eindelijk gaat maken tot wat het werkelijk zou kunnen zijn: een communicatiemedium. Daarom TEEK.

Uit: Examencatalogus 2003 NOEST AKV | St. Joost Breda